فهرست مطالب

مدیریت زنجیره تامین - پیاپی 67 (تابستان 1399)

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 67 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی سیف برقی*، سپیده ملک پور کلبادی نژاد صفحات 4-22
    بسیاری از محققین تصمیمات مکان یابی و موجودی را به صورت توام موردبررسی قرار داده اند. همچنین عوامل زیست محیطی نیز در طراحی شبکه های تامین موردبررسی قرارگرفته است. در این مقاله با الهام از زنجیره تولید، توزیع و بازیافت لاستیک خودرو یک مدل برنامه ریزی غیرخطی عدد صحیح مختلط برای مسئله مکان یابی- موجودی مستقیم/معکوس با ظرفیت محدود ارایه شده است به نحوی که نسبت به تحقیق پایه، تعدادی مراکز توزیع با الهام از زنجیره های موجود در دنیای واقعی بین کارخانجات و بازارهای مصرف در نظر گرفته شده و تصمیمات موجودی در آن مراکز نیز به صورت یکپارچه در مدل مدنظر قرارگرفته است. همچنین مدل در شرایط عدم قطعیت پارامترهای کلیدی نظیر تقاضا و نرخ برگشت محصولات موردبررسی و تحلیل قرارگرفته و در راستای جامعیت بیشتر عوامل زیست محیطی نیز در آن نظر گرفته می شود. مدل توسعه داده شده با روش های مختلف حل مسایل چندهدفه موردبررسی و تحلیل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، حلقه بسته، مکان یابی - موجودی، چندهدفه، عدم قطعیت، عوامل زیست محیطی
  • علی محمودی*، داوود شیشه بری، احمد صادقیه صفحات 23-34
    یکی از مشکلات اساسی دولت های هر کشور افزایش میزان آلودگی ناشی از تولید محصولات توسط کارخانه ها می باشد. افزایش آلودگی باعث رشد تعداد بیماران مبتلا به نارسایی های قلبی، تنفسی و سایر بیماری ها می شود. یکی از راهکارهای مقابله با این وضعیت تولید محصولات سبز با کمترین درجه آلودگی ناشی از تولید می باشد. زنجیره تامین سبز یکی از راه کارهای اساسی در راستای بهبود شرایط فعلی می باشد. آلودگی ها تنها به دلیل تولید محصول توسط تولیدکننده ها نمی باشد بلکه حمل محصولات توسط وسایل حمل ونقل غیراستاندارد نیز عاملی بر تولید آلودگی هستند. در این پژوهش یک زنجیره تامین با یک تولیدکننده و یک شرکت ارایه دهنده خدمات لجستیک که دولت روی این زنجیره تامین نظارت می کند، در نظر گرفته شده است. دولت از طریق تعیین تعرفه به تولیدکننده بر روی زنجیره تامین نظارت می کند. نتایج نشان دهنده این موضوع می باشند که وجود شرکت ارایه دهنده خدمات لجستیک هرچند باعث افزایش قیمت فروش محصولات می شود ولی موجب کاهش آلودگی و همچنین افزایش مقدار تقاضا می گردد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین سبز، شرکت ارائه دهنده خدمات لجستیک، نظریه بازی ها، قیمت گذاری، مداخلات دولت
  • محمد مهدی نصیری*، سمانه کرلو صفحات 35-51

    یکی از مسایلی که جوامع شهری با آن روبه رو هستند مدیریت زباله است. در این مقاله، مکان های دفن زباله ها، ظرفیت این مکان ها، مکان ایستگاه های انتقال، ظرفیت آن ها و مکان محل های بازیافت زباله را به گونه ای تعیین می کنیم که کل هزینه (شامل هزینه های احداث مراکز، حمل ونقل زباله از محل تولید تا محل پالایش، دفن و بازیافت) حداقل شود. هم چنین، برای رعایت محدودیت های زیست محیطی با تعریف کردن حداکثر مجاز آلودگی برای هر مرکز جمعیت، میزان آلودگی را کنترل می کنیم. در این پژوهش، مسئله به صورت یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح آمیخته فرمول بندی شده است. سپس ظرفیت محل دفن و ظرفیت محل پالایش غیرقطعی در نظر گرفته شده و مدل به صورت بهینه سازی استوار توسعه یافته است. همچنین برای اعتبارسنجی مدل، یک مسئله نمونه حل شده و نتایج محاسباتی به ازای سطوح متفاوتی از محافظه کاری ارایه گردیده است. تصمیم گیرنده می تواند از این نتایج برای انتخاب سطح محافظه کاری مناسب استفاده نماید.

    کلیدواژگان: مدیریت زباله شهری، مکان یابی محل دفن زباله، بهینه سازی استوار، برنامه ریزی عدد صحیح آمیخته
  • حسین صیادی*، سید حبیب الله میرغفوری، محمدعلی یاوری، سپیده ثقفی صفحات 52-66

    در عصر حاضر، سازمان ها و شرکت ها درصدد هستند تا اقدامات پایداری را در کارکردهای اساسی خود مدنظر قرار دهند. یکی از این اقدامات ارزیابی تامین کنندگان برمبنای شاخص های پایداری است. همچنین، سازمان ها بایستی دانش و اطلاعات کافی در رابطه با زمینه کاری خود و توسعه پایدار را داشته باشند تا بتوانند در مسیر پیاده سازی اقدامات پایداری گام نهند. برای این منظور، یکی از مهم ترین عواملی که تاثیر فراوانی بر پیاده سازی زنجیره تامین پایدار دارد، مدیریت دانش است. ازآنجاکه مدیریت دانش نقش مهمی در پیشبرد اهداف سازمان های موفق دنیا داشته است، بنابراین، می توان بیان کرد که به منظور دستیابی به پایداری زنجیره تامین می توان از مدیریت دانش بهره جست. هدف تحقیق حاضر تجزیه وتحلیل نقش مدیریت دانش در مدیریت زنجیره تامین پایدار با رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری است. برای این کار، پس از مطالعه ادبیات پژوهش و مصاحبه با خبرگان، 19 عامل موثر بر پیاده سازی مدیریت دانش در زنجیره تامین پایدار، شناسایی گردید. سپس این عوامل در قالب پرسشنامه ی ISM تدوین و میان خبرگان توزیع شد. پس از تحلیل داده ها و ترسیم مدل ساختاری برای عوامل موثر بر پیاده سازی مدیریت دانش در زنجیره تامین پایدار، 19 متغیر در 12 سطح دسته بندی شدند. در تجزیه وتحلیل Micmac، متغیر وابسته و مستقل و متغیرهای پیونددهنده که رابطه دوطرفه با دیگر عوامل دارند نیز مشخص گردید.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، مدیریت زنجیره تامین، پایداری، مدیریت زنجیره تامین پایدار، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • پرهام عظیمی*، مهرناز منصوری صفحات 67-79
    سیستم های خدمات فوریت های پزشکی فراهم آورنده خدمات از نوع مراقبت های فوری پیش بیمارستانی برای افراد بیمار و آسیب دیده است. زمان مورد نیاز برای پاسخ گویی به یک تماس اورژانسی یعنی زمان رسیدن به محل از جنبه های پر اهمیت برای تسهیلات خدمات رسان سیستم EMS می باشد. تصادفی بودن شمار درخواست‏ها برای آمبولانس و محدودیت‏های عملیاتی، برنامه ریزی بهینه منابع برای پاسخگویی سریع را دشوار ساخته است. این دشواری به ویژه در توزیع و تخصیص آمبولانس به نقاط گوناگون شهر از اهمیت زیادی برخوردار است. در پژوهش حاضر مدل سازی شبیه سازی به منظور برنامه ریزی توزیع و تخصیص آمبولانس در حوزه شهری به کارگرفته شده است. این مدل سازی برای دستیابی به پاسخ گویی سریع، اولویت دهی را در تماس های اورژانسی اعمال کرده تا بدین ترتیب بیماران خاصی مانند بیماران قلبی در کمترین زمان ممکن پوشش داده شوند. بدین منظور از نرم افزار شبیه سازی ED برای مدل سازی جهت توزیع و تخصیص سرورهای اورژانس در سطح یک شهر با نقاط تقاضای متفاوت و نیز توابع تصادفی برای تقاضا و سرویس دهی به تماس های اورژانسی استفاده شده است. در این راستا، دو سناریو ایجاد شده که به تعداد موردنیاز تکرار شده و سپس با استفاده از روش های آماری با توجه معیارهای عملکردی همچون احتمال زنده ماندن بیماران، میانگین زمان پاسخ گویی و زمان سرویس مورد مقایسه قرارگرفته است. در این پژوهش سناریویی پاسخ بهتری می دهد که با قرار دادن یک دستگاه سرور متغیر در هر پایگاه جهت پاسخ گویی اورژانسی منجر به بهبود پاسخ گویی و معیارهای عملکردی می گردد.
    کلیدواژگان: خدمات فوریت های پزشکی، تخصیص آمبولانس، شبیه سازی گسسته پیشامد، نرم افزار ED
  • محسن رادمهر، هادی عبدالله زاده سنگرودی*، نوید صاحب جمع نیا صفحات 80-92

    با توجه به افزایش روزافزون مرگ ومیرهای ناشی از بیماری سرطان، اهمیت تولید رادیو داروها افزایش می یابد. رادیو داروها در فرآیند تشخیص سرطان، ارزیابی عملکرد بافت بدن و همچنین در فرآیند درمان مورداستفاده قرار می گیرند. یکی از مشخصه های حیاتی رادیو داروها نیمه عمر بسیار کوتاه و کاهش سریع اثر آن است. این مسئله مبین ضرورت برنامه ریزی هم زمان تولید و توزیع است. در این مقاله باهدف افزایش سودآوری تولید، یک مدل برنامه ریزی ریاضی یکپارچه جهت برنامه ریزی تولید، توزیع و تزریق رادیو دارو ارایه شده است. مدل پیشنهادی سعی می نماید تا با کاهش فاصله زمانی از تولید تا تزریق، هزینه های تولید که وابسته به مدت زمان بمباران مواد اولیه در فرآیند تولید است را کمینه نماید. به منظور نزدیک تر شدن مدل پیشنهادی به شرایط دنیای واقعی، برای هر سفارش مشتری یک پنجره زمانی متناسب با حداکثر میزان تاثیرگذاری رادیو دارو در نظر گرفته شده است. اعتبار و کارایی مدل پیشنهادی از طریق پیاده سازی در یک مطالعه موردی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می دهند که مدل یکپارچه برنامه ریزی تولید و توزیع نه تنها می تواند از هزینه های تولید بکاهد بلکه با تحویل به موقع در پنجره زمانی مشتریان اثرپذیری رادیو دارو و رضایت مشتریان را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی یکپارچه تولید و توزیع، رادیو دارو با نیمه عمر کوتاه، برنامه ریزی مختلط عدد صحیح، محصول با نرخ زوال
|
  • Mehdi Seifbarghy *, Sepideh Malekpour Kolbadinejhad Pages 4-22
    Many researchers have simultaneously investigated location and inventory decisions. Furthermore, environmental factors in the design of supply chain networks have been studied. In this paper, a mixed-integer nonlinear programming model for the forward / reverse location-inventory problem with limited capacity considering production, distribution and recycling chain of automotive tires as a case study has been proposed. Compared to the previous research, a number of distribution centers, inspiring the real world situations, between factories and demand markets are considered and inventory decisions in those centers are also integrated in the model. Furthermore, the model in the uncertainty situation of key parameters such as demand and rate of return of products have been examined and analyzed. For more comprehensiveness of the model, environmental factors are considered in order to make the model closer to the real world situations. The developed model is investigated and analyzed utilizing different methods of multi-objective programming techniques.
    Keywords: Closed loop supply chain, Location-inventory, Multi-objective, Uncertainty, Environmental factors
  • Ali Mahmoudi *, Davood Shishebori, Ahmad Sadegheih Pages 23-34
    One of the main challenges of the governments of each country is the increase in pollution caused by the production of products by manufacturers. Increased pollution leads to a significant growth in the number of patients with heart failure, respiratory failure and other diseases. One of the ways to deal with this situation is to produce green products with the least degree of pollution caused by the production. The green supply chain is one of the necessary solutions to improve the current situation. Pollution is not only due to the production of the product by the manufacturers, but also the transportation of products by non-standard means of transport is a factor in the production of pollution. In this study, a supply chain with a manufacturer and a third-party logistics company (3PL) that the government monitors the supply chain is considered. The government monitors on the supply chain by setting tariffs for the producer. The results show that the presence of a 3PL, although it increases the selling price of products, but reduces pollution and also increases the amount of demand.
    Keywords: Green Supply Chain, Third-party logistics, Game Theory, Pricing, Government monitoring
  • MohammadMahdi Nasiri *, Samaneh Korlou Pages 35-51

    One of the issues facing urban communities is waste management. In this paper, we determine the location of landfills, the capacity of these sites, the location of transfer stations, their capacity, and the location of waste recycling centers in such a way that the total costs (including the costs of establishment and transportation of waste from production to refining sites, landfills and recycling centers) are minimized. We also control pollution levels by defining a maximum allowable pollution for each population center to comply with environmental constraints. In this study, the problem is formulated as a mixed integer programming model. Then, the capacity of the landfill and the capacity of the refining sites are considered as uncertain parameters and a robust optimization model is developed. Also, to validate the model, a problem instance is solved and the computational results are presented for different levels of conservatism. The decision maker can use the results to select the appropriate level of conservatism.

    Keywords: Urban waste management, Landfill location, Robust Optimization, Mixed Integer Programming
  • Hossein Sayyadi *, Seyyed Habibollah Mirghafoori, Mohammadali Yavari, Sepideh Saghafi Pages 52-66

    In the present era, organizations and companies are seeking to take sustainability measures into their core functions. One of these measures is the assessment of suppliers based on sustainability indicators. Also, organizations must have sufficient knowledge and information about their field of work and sustainable development so that they can take steps to implement sustainability measures. For this purpose, knowledge management is one of the most important factors that has a significant impact on the implementation of the sustainable supply chain. Since knowledge management plays an important role in advancing the goals of the successful organizations of the world, it can be said that knowledge management can be used to achieve the sustainability of the supply chain. The purpose of the present study is to analyze the role of knowledge management in sustainable supply chain management with interpretive structural modeling approach. For this purpose, after studying the literature of research and interviewing experts, 19 factors have been identified that affect the implementation of knowledge management in sustainable supply chain management. These factors were then formulated in the form of an ISM questionnaire and distributed among the experts. After analyzing the data and designing a structural model for the factors affecting the implementation of knowledge management in the sustainable supply chain, a total of 19 variables were identified in 12 levels. In the analysis of Micmac, the independent and dependent variables and binding variables, which have a two-way relationship with other factors, were also identified.

    Keywords: Information Technology, Supply Chain Management, Sustainability, Sustainable Supply Chain Management, interpretative structural modeling
  • Parham Azaimi *, Mehrnaz Mansouri Pages 67-79
    Emergency Medical Service (EMS) Systems provide pre-hospital emergency care services to patients and injured. Needed time in order to respond to an emergency call (arrival time to the scene of the accident) is one of the most important aspects of EMS service facility. Optimal planning of resources for rapid response has been made difficult due to the random number of ambulance requests and operational constraints. This difficulty is particularly important in the dispatching and allocation of ambulances in the urban area. In the present study, simulation modeling has been used to plan the dispatching and allocation of ambulances in the urban area. In order to achieve rapid response, the modeling prioritizes emergency calls to cover specific patients, such as heart patients, in the shortest possible time. The study has used ED simulation software for dispatching modeling of emergency servers at a city level with different demand points and random distribution functions for demand and service rate of servers. In this regard, two scenarios have been developed that have been repeated to the required number and then compared using statistical methods according to performance criteria such as patients' probability of survival, mean response time and service time. In this study, the best-case scenario is that by deploying a variable server at each base in order to response emergency, it improves responsiveness and performance measures.
    Keywords: Emergency medical service (EMS), Ambulance allocation, Discrete event simulation, ED Software
  • Mohsen Radmehr, Hadi Abdollahzadeh Sangroudi *, Navid Sahebjamnia Pages 80-92

    Production and Distribution planning of radiopharmaceutical products aroused as a major concern due to the increasing the number of cancer patients and deaths. Radiopharmaceuticals are not only used for diagnosing process but also utilized for evaluating the function of body tissue and treatment. Shorter half-life of the radiopharmaceutical products rather than deteriorated products have complicated its production and distribution decision problems. In this paper an integrated mathematical programming has been developed for optimizing production, distribution, and injection planning of the radiopharmaceutical products. The proposed model aims to maximize production profitability through decreasing the production costs. Also the trade-off between production cost (depend on the time it takes to bombard raw materials) and the deviation time between production and injection times have been considered according to the nature of radiopharmaceutical production process in real-world problems. Furthermore an injection time window is considered for customer shown the preference of the customer to receive the radiopharmaceutical. The validity and efficiency of the proposed model were analyzed by implementation in a case study. The results show that the integrated model of production and distribution planning can not only decrease the cost of production but also increase the satisfaction level of the customers.

    Keywords: Integrated production, distribution programming, Radiopharmaceuticals, Short half-life products, Mix Integer Programming, Deterioration rate